Looking for expert guidance to design your

Leave your information and we will call you to book your preferred consultation slot

Please enter your Full Name
Please enter your Email ID
Please enter your Mobile Number
Please enter your Pincode

Vakst, Copenhagen

  • Destinations
By Nadezna Siganporia
3 min read
Sep 22, 2017

A recycled wonderland, the interiors of Vakst restaurant are stylish, simple and utterly green

 

A secret garden in the heart of Copenhagen’s city life, Vakst – Danish for ‘growth’ – conjures up images of lively garden parties. The environmentally conscious décor, a rustic take on organic interiors, is inspired by repurposed minimalism and features an abundance of greenery and natural light.

 

Genbyg – a Danish design studio and retailer that specialises in recycled materials – created the interiors.  Spanning two floors and the focal point of the eatery, is a stunning indoor greenhouse filled with hanging and potted plants. Made from recycled materials, the structure is built from repurposed windows and aged pinewood.

On the top floor, natural light from massive street-facing windows floods the space while a feature wall on the ground floor has a multitude of potted plants stacked high on a bookcase. Along with Scandinavian-esque pendant lamps, incandescent bulbs hang from the ceiling in strings to light up the area. Wood, concrete and metal perfectly complement the distressed white walls and shades of green.  

 

It’s not just about using recycled materials though, as each piece has a history, a tale of provenance that is told over platefuls of fresh greens and delectable Nordic cuisine. All the aged mahogany surfaces in the restaurant have been sourced from old grandstands at Lyngby Stadium while some of the counter tops are constructed from factory floorboards.

 

The bar is made from old Swedish scaffolding and the shelves are made using old file drawers from the National Bank. Some pendant lamps are made from old milk cans; the ceiling in the basement is covered with repurposed tablecloths, and the glass shelving has been salvaged from a palace in Copenhagen.

An abundance of wood, greenery and natural light fills the rustic eatery.
The focal point of the restaurant is a beautiful indoor greenhouse that spans two floors.
Old milk cans have been repurposed into interesting pendant lamps.
The mahogany surfaces in the restaurant have been sourced from old grandstands at the Lyngby Stadium.
Minimal artwork adorns distressed walls while hanging and potted plants fill the restaurant.
rounded-rectangle.jpg

Want to get a beautiful home makeover of your own?

Let’s talk

Similar Articles

Looking for expert guidance to design your

Leave your information here and receive a consultation with our interior design experts.

Please enter your Full Name
Please enter your Email ID
Please enter your Mobile Number
Please enter your Pincode