Looking for expert guidance to design your

Leave your information and we will call you to book your preferred consultation slot

Please enter your Full Name
Please enter your Email ID
Please enter your Mobile Number
Please enter your Pincode

In this Delhi home, clever design allows a joint family both private and shared spaces

  • Ideas and Inspiration
By Sanhita Sinha Chowdhury
8 min read
Sep 05, 2019
Cleft house Delhi

 

In our series, The Way We Live, featuring homes, people and the way private residences are created, we visit Cleft House. Designed by Anagram Architects this one-family building has a pool, courtyard and terrace garden. In the first part we see how the family of six uses the seven-floor building
 

Gujranwala town in north Delhi is a curious assortment of residences. Precariously-stacked matchbox-sized houses, unfinished ones still awaiting a coat of paint, and somewhat brawny ones with moldings competing for attention with the “designer” homes. As I navigate the narrow lanes of this colony next to the GT Karnal industrial belt, I avoid the house numbers and focus on the façades. Having seen pictures of Cleft House—as Anagram Architects calls their project—I’m certain that I will be able to recognise it. 

 

Soon enough I spot a building which looks like a block of white marble with a crack in between. This 15-meter tall structure is home to Priya and Munit Kumar, their two boys, and parents. The fortress-like exterior of the residence often deceives passersby. “People are curious about what is inside; they think it is suffocating, they ask us how do you breathe? What kind of light do you get?” says Priya. So, does it get any light? Absolutely. Is it well-ventilated? As ventilated as a house in the polluted national capital should be.

A combination of white and black Indian marble has been used for the exterior of the Cleft House. For the boundary wall, kharad stone and epay wood have been used.

Tour a Delhi home that perfectly captures light and air while remaining extremely private



The Atrium Is The Light Source For The House

The clever guys at Anagram made this possible by building the family of six an inward-looking house. This residence doesn’t rely on a glass front or big windows to harness the light; it has a rather tall atrium doing that. Spanning four of the seven floors of the house and covered with toughened and laminated glass on top, this space, positioned right at the entrance, acts as a light well for all the rooms. It is sheltered from the street’s noise and unimpressive views by the monolithic façade and yet flush with natural light from the top. 
 

cleft courtyard

Balconies attached to the master bedrooms on the first, second and third floors look into the central atrium which being covered with toughened and laminated glass on top has a walkable skylight.

This atrium is the both crown and heart of this house. From here you get a glimpse of the living quarters shared by the three generations; the first floor is home to the senior-most residents and is outfitted with a puja room; the second, occupied by Priya, Munit and their sons, also has a screening area; the third is for guests and has two bedrooms. The ground floor is where the family congregates, they ignore the main 12-seater dining table and eat their meals at the smaller one next to the kitchen and then plonk themselves in the adjacent lounge from where, thanks to the atrium, one has a view of everything happening in what is essentially a family building.

 

Stay a while and you might catch the pundit rushing up to the puja room, or the gardener making his way to the terrace to water the neat little garden up there, or the boys heading to the basement for a swim in the lap pool. 

 

In The Lap Of Luxury With A Basement Pool

Yes, a lap pool! “When you’re making a house you realise that everybody likes water, but doesn’t have the luxury of large farm houses,” says Vaibhav Dimri, principal architect at Anagram Architects and the lead on this project. “From day one, Munit wanted a pool, and he specifically wanted a lap pool. So we have a 40-feet long pool in the basement which structurally makes for an ideal place.”

To make the space feel luxurious and less like a dingy basement, Dimri had to get in some natural light here. Once again, the atrium comes into play. As I entered the house, completely taken in with the scale of the central features, what I nor most guests realise is some of the floor beneath our feet is made of glass. And through that, the light that floods the atrium also seeps down below, brightening the underground-level of this structure. 

 

Anyone on the outside, wondering how there’s light inside this building, if only you knew…

 

This is the first in the two-part series on the Cleft House. In the second story, Anagram Architects shares the design and architectural tricks of the family building.
 

Delhi home living room
The living room and kitchenette, located next to the kitchen on the ground floor, looks into the atrium and has furniture from Désirée, Italy.
cleft kitchen
The smaller dining area on the ground floor has furniture from Désirée and kitchens by Euromobil.
A portrait of Vaibhav Dimri
Vaibhav Dimri of Anagram Architects, the main lead on the Cleft House project.
Delhi house staircase
The entrance steps have lights on both ends from Jainsons Emporio. The 9-feet tall front door is made of wenge wood.
Cleft house corridor
This bridge on the second floor connects Munit and Priya Kumar’s bedroom and the adjacent screening room on one side with the room shared by their boys on the other. The net-covered opening overlooks the street and has been created to aid ventilation in the atrium.
Delhi house home theatre
The walls in the screening room on the second floor have a micro concrete finish. The furniture is from Désirée.
Cleft house swimming pool
The swimming pool is in the basement of the Cleft House. The glass section of the floor at the entrance of the house on the ground floor ensures that the basement receives natural light from the atrium. The pool owes its shape to the placement of the exposed columns.
cleft house spa
The sauna room is located next to the swimming pool in the basement.
cleft house family
Priya and Munit Kumar with their sons Advik and Dhairya.
A bedroom from Delhi home
The furniture in the bedroom shared by the Kumar boys is from Zalf, Italy.
Delhi home bedroom
The walk-in wardrobe in Priya and Munit Kumar’s bedroom from Euromobil Italy has sliding panels made of lacquered glass. Anagram Architects wanted to ensure that it gets natural light and hence installed a glass brick wall at the back.
Cleft house bathroom
The master bathroom on the second floor has a large vanity decorated with ceiling height mirrors, white-onyx marble counters and a glass brick wall, creating a more spacious look.
rounded-rectangle.jpg

Want to get a beautiful home makeover of your own?

Let’s talk

Similar Articles

Looking for expert guidance to design your

Leave your information here and receive a consultation with our interior design experts.

Please enter your Full Name
Please enter your Email ID
Please enter your Mobile Number
Please enter your Pincode