Our experienced designers will help you create personalized homes anytime, anywhere Get Started

A Mumbai flat undergoes a stunning transformation

 

Renovating a structure from the 70s can seem like a daunting task – but with a joint creative vision, Jyotika Purwar and her clients managed to transform a classic Mumbai 4-BHK into a retro-chic open-plan home with interconnected spaces. Jyotika, the architect and interior designer of the project, knew her clients before they became clients—Jyotika and the lady of the house used to work together and reconnected at a company event. That’s when the couple told her they were looking to remodel their home, and she jumped in with her ideas. Says the man of the house, “We had already gone through 3-4 other people before we met Jyotika, all of whom operated like factory managers who wanted to give modular solutions as opposed to empathising with us. She was very open—that was the key differentiator.” 

The couple wanted a home that was simple, natural, and reflected their tastes. Jyotika’s ideas and renders aligned with their vision. 

THE DESIGN PHILOSOPHY
Both space planning and materiality came into play while redesigning the apartment. The metrics were: maximising the space, pulling in all the lovely green that was outside the home, and using traditional materials to give the home a feel of “monsoon architecture”, or the sense of having an old-style South Indian centre courtyard within the apartment.

The old layout had windows on the periphery but no natural light within, which meant that the other areas of the house didn’t have beautiful sweeping views of the trees. With so much lush greenery literally spilling into the apartment, the couple wanted the feeling of being ensconced in a tree house in the middle of a city. Jyotika 

A living room with sofa, table, artwork and windows

The living room contains furniture that has travelled with the family for over 20 years, an eclectic mix of polished dark wood, rich fabrics and stone.

and her clients also decided to add warm, earthy tones and textures to make it feel less like a cookie-cutter Mumbai flat. Jyotika took elements of traditional bungalows to camouflage home-technology solutions and enhance the space—the wooden beams add character and soul to the apartment while concealing wiring and LED drivers.

The end result is a home that is vast, open, welcoming and brings the outside in.
 

A space with a bay window and wooden screens

What was once a dark corridor has been opened out into a bright sunny communal space with a bay window, flanked by folding wooden screens on either side.

OLD APARTMENT, NEW CHALLENGES
The 3,330 square foot house was originally built as a four bedroom apartment meant to house a joint family, which meant four separate bedrooms with attached baths and a lot of compartmentalised spaces. The kitchen (adjacent to the living room),  was completely closed off, not meant for the eyes of guests.

The entryway was also narrow, with a sort of an antechamber that kept the main door hidden from the large living room. The only real ‘open’ space in the house was the expansive living room extending into the wraparound balcony, overlooking the trees. 

The clients felt the existing layout was too linear and segregated, and wanted a home where they could welcome guests with a 

sense of warmth and community, but offer privacy when needed—a flexible space that could be easily transformed to suit their needs and moods.

Some of the other aspects of the redesign the clients were particular about were the use of colour, bringing in influences from their travels abroad and using existing pieces and artwork to accentuate the space. Says Jyotika, “It wasn’t just about reconfiguring the space, it was also about repurposing existing pieces.”

A SEAMLESS BLEND OF COMMUNITY AND PRIVACY 
Jyotika set about making the initial structural changes, knocking down walls where she had to. She made use of sliding and folding doors that open up to create shared spaces for interaction, and close up into private coves for alone time.

The entryway was completely redone, to highlight the vastness of the living and dining area and give the home a more welcoming feel. The narrow, closeted separation was taken out and, in its place came a 200-year-old jack wood pillar from Colombo. The entrance hinges around this beautiful piece, inspired by verandahs of traditional Sri Lankan villas, and flanked by artwork on either side, which the couple collected while travelling. This gives the effect of transitioning from outside to inside, without feeling closed off.

For the kitchen, the clients had an important requirement: they wanted to be able to close it off from the rest of the space when necessary. The solution? A motorised wall that slides over and closes the kitchen completely. Jyotika also opened out a window and created a little nook with seating by the windowsill, transforming a formerly dim kitchen into one flooded with natural light. To keep things bright and airy, the clients chose to work with a yellow colour palette, taking inspiration from Provencal French kitchens. The tiles are a rustic textured terracotta, offset by countertops done in blue Brazilian Bahia granite.
 

The kids’ bedroom, family room and master bedroom use beautiful wallpapered wooden screens, creating a flowing space during the day and neatly sectioned-off rooms for bedtime. What used to be a dark narrow corridor is now a bright family room with a centre table, perfect for an afternoon of board games. Flanked by folding and sliding doors on either side, this room can convert itself into a quiet space for homework, even when the parents have guests in the adjacent living room.

The family room stretches into the study, a space with accents of blue and a gorgeous staggered wooden bookshelf that houses tomes, knick-knacks and fun panels made from posters the couple collected over the years. 

The kids’ bedroom has a special feature thanks to another 

A bedroom with a reading nook ,bed and a stage

A bathroom was converted to a stage with storage underneath, while the bookshelf is modelled along a Rubik’s cube. The panels pivot to create 16 different colour patterns and combinations. At the far end is a reading nook with a large frameless window.

structural change that Jyotika made. What used to be an unused balcony along one end of the room has been reconfigured into a cozy corner perch—a raised stage/platform with built-in storage underneath. The furthest end of the former balcony is now a reading nook with a large frameless window, overlooking the trees outside – almost like having a treehouse in the middle of the city!

TECH INTEGRATED
While the house looks classic, the couple wanted to integrate functional modern lifestyle technology into their home, but elegantly—no wires and extension chords in the open. The husband says, “Jyotika and I collaborated on the tech and spent a lot of time fine-tuning it. We believe technology should be hidden and not in your face.”

Tech requirements are integrated into all areas of the house, from smart lighting and concealed tech screens in the study to strategic plug points. The balcony railing, modelled along the lines of community tables at Japanese noodle bars, has charging points along the bottom, making it the perfect spot to take a work call or place laptops. The master bedroom has a custom bed with concealed wiring inside the base of the bed.

With a home this well-appointed, it’s hard to find one room that rises above the rest. The family does have their favourite spots, but the balcony is where they all spend time together - it even has a glass floor so that they are greeted by green from both above and below. Says the wife, “We spend a lot of early morning time there and when we have guests, that’s where we tend to be.” And who wouldn’t enjoy that space? In the concrete jungle that is Mumbai, this home truly is an urban oasis.

Photographs

Fabien Charuau

Next up…

An heirloom home gets a new look

A home in Thrissur combines traditional architecture and international design

From the BHS album: A home in Vadodara is renovated remotely from Dubai

Beautiful Homes Service helped an NRI family build their dream home in India from afar

Elegant objects, old and new, add character to this New Delhi home

Interior Designer Shivani Dogra has partnered old furniture with ecclectic ones to create a simple yet stylish home in New Delhi

This pastel-forward Mumbai home is a minimalist’s dream

Take notes if you are looking for ideas to design a home with soft colours and clean lines

Other topics we’re covering