Vakst, Copenhagen

A recycled wonderland, the interiors of Vakst restaurant are stylish, simple and utterly green

A secret garden in the heart of Copenhagen’s city life, Vakst – Danish for ‘growth’ – conjures up images of lively garden parties. The environmentally conscious décor, a rustic take on organic interiors, is inspired by repurposed minimalism and features an abundance of greenery and natural light.

Genbyg – a Danish design studio and retailer that specialises in recycled materials – created the interiors.  Spanning two floors and the focal point of the eatery, is a stunning indoor greenhouse filled with hanging and potted plants. Made from recycled materials, the structure is built from repurposed windows and aged pinewood.

On the top floor, natural light from massive street-facing windows floods the space while a feature wall on the ground floor has a multitude of potted plants stacked high on a bookcase. Along with Scandinavian-esque pendant lamps, incandescent bulbs hang from the ceiling in strings to light up the area. Wood, concrete and metal perfectly complement the distressed white walls and shades of green.  

It’s not just about using recycled materials though, as each piece has a history, a tale of provenance that is told over platefuls of fresh greens and delectable Nordic cuisine. All the aged mahogany surfaces in the restaurant have been sourced from old grandstands at Lyngby Stadium while some of the counter tops are constructed from factory floorboards.

The bar is made from old Swedish scaffolding and the shelves are made using old file drawers from the National Bank. Some pendant lamps are made from old milk cans; the ceiling in the basement is covered with repurposed tablecloths, and the glass shelving has been salvaged from a palace in Copenhagen.


Written By: Nadezna Siganporia

Contributing Writer

22 September 2017


THE instagram STUDIO