Sravanthi Koduru’s Hyderabad home fuses traditional elements with modern functionality

Reimagined by Mumbai based architect Sandesh Prabhu, Sravanthi’s 40 year old home gets a new lease on life with traditional prints, antique furniture and rustic accessories – all with a chic, modern twist

You’ll never be able to guess at first glance that Sravanthi’s house, sitting in a lush, landscaped plot of 20,000 sq ft in Hyderabad is around 40 years old. This is because the French doors enveloping the living areas of this 8,500 sq ft house give it that modern edge. In fact, this is one of the first changes Mumbai based architect Sandesh Prabhu made to the house. “There was hardly any light coming in through the smaller windows that were built previously. To let the natural light in and merge the interiors with the outdoors, we had to fit in the big glass doors,” recalls Sandesh.

And in a city where open spaces are a rare occurrence, he wanted to take full advantage of the verdant landscape surrounding the house. Sandesh wanted the four occupants – Sravanthi, her husband and their two kids – to enjoy the greenery, so he ensured all the bedrooms opened up into the balcony. The L-shaped balcony running around the first floor was sectioned off to give everyone private access from their own room.

This is the house Sravanthi grew up in, so she has a strong attachment to it. She has several memories associated with the place, but she wanted a new take on it, and the inspiration came from Turiya Villa, a Goan property developed by Sandesh. It’s the use of bright colour though, that we want to emulate in our own homes. Pops of yellow in the bathroom, a turquoise staircase and moulin rouge-esque pink in the living room breathe life into the home, while antiques dotting most corners and mantels remind Sravanthi of her roots. The idea was to retain the soul of the house, and so Sandesh also used chettinad flooring and IPS in parts of the six bedroom house.

When you meet Sravanthi, you’ll realise that the house is just like her – open, warm, friendly and inviting. In fact, it has now become the adda of her friends and the primary venue of her book reading club.

THUMBNAIL VIEW

Written By: Tasneem Merchant

Copy Editor

Produced By: Pragnya Rao

Photography By: Prachi Damle

Photographer

HOME INSPIRATIONS
13 August 2018

THE instagram STUDIO